Wymiana oleju w kompresorze/sprężarce tłokowej.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mariuzs
    Classic
    • 2011
    • 13

gadula007, przyjemny i bezpieczny program , dający radość z jazdy, gratulacje :twisted:
    od razu widać, że fachowo zrobiony.
    bo to co robili wtedy w v-techu z tą alteą bkd to jakaś porażka było i już pewnie kolesiowi sprzęgło poleciało :lol:
  • Dr.Claufe
    Rider
    • 2010
    • 338

Witam serdecznie.

Zwracam się do Was z dość nietypowym zapytaniem o wymianę oleju w kompresorze tłokowym. Otóż szef poprosił mnie bym poszukał informacji na ten temat i znalazł olej. Jednak po wpisaniu różnych zapytań w google nie znalazłem niczego ciekawego.

Kompresor jaki mamy to Luna 7.5/580, model ACB 7,5-270. 11 bar. 5,5kW. Nigdy nie robiłem takich rzeczy, a z pewnością wielu z Was pracuje w zakładach, gdzie takie kompresory się znajdują i może przeprowadzaliście takie czynności serwisowe albo chociaż wiecie jak to zrobić.

Po oględzinach znalazłem zielony korek, na którym pisze OIL, więc na pewno olej leje się w to miejsce. Natomiast spuszczenie oleju odbywa się chyba poprzez odkręcenie czarnego korka znajdującego się w najniżej położonym miejscu?

Dwuletni Kompresor wyposażony jest we wskaźnik poziomu oleju. Stan wynosi delikatnie więcej niż minimum.

I drugie pytanie: czy taki olej będzie dobry?

Profesjonalne narzędzia i maszyny ✅ Sprawdzone produkty ✅ Bezpieczne zakupy online ✅ Ponad 60tys. artykułów ✅Darmowa i Szybka Dostawa ✅Wsparcie techniczne

Oraz, jaka jest pojemność takiego układu?

Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.

Komentarz

• 4x4BKF
      L&K
      • 2010
      • 1279

Najlepszy będzie olej spręzarkowy. Jesli nie masz w okolicy żadnego sklepu który sprzedaje takowe oleje to polecam zalać zwykły olej silnikowy mineralny np lotos 15w40.
      Warunki pracy ma duzo lżejsze niż w silnku więc spokojnie zda egzamin.

Pojemność układu zobacz w DTR-ce lub może gdzieś na obudowie.
      Spust oczywiście w najniższym miejscu.
      4x4

Komentarz

• leszekmw
        RS
        • 2005
        • 5356

Zamieszczone przez Dr.Claufe
        Oraz, jaka jest pojemność takiego układu?
        około 2 litrów , kup olej w litrowych butelkach po prostu i lej powoli , masz wskaźnik.. wymyśl sobie coś do łapania spuszczanego oleju. wystarczy zwykły olej silnikowy do diesli , tak mam w swojej sprężarce , tylko nie pamiętam specyfikacji , mogę jutro spojrzeć do instrukcji jak potrzeba.
        O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
        GVI 1.4TSI
        LANCIA YPSILON 1.2 MPI
        tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Dr.Claufe
          Rider
          • 2010
          • 338

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Znalazłem też odpowiedni olej na stronie producenta, więc jakby co to zamówi się u niego.
          Zamieszczone przez leszekmw
          masz wskaźnik..
          Zgadza się, ale człowiek jednak jest chłonny wiedzy

Komentarz

Pracuję...